Uplaćen novac za spas Krivaje 1884

Bez autora
Jun 17 2010

Oko 170.000 KM uplaćeno je na račun advokata pet bivših radnica "Krivaje" iz Zavidovića čime su stečeni uslovi za povlačenje prijedloga za otvaranje stečaja u toj firmi. Na ovaj način omogućena je i registracija "Krivaje 1884", nastale zajedničkim ulaganjem Vlade FBiH kao vlasnika "Krivaje" i zavidovićkog "Ferimpexa", od koje zavisi posao za oko 2.000 radnika. Novac za izmirenje potraživanja preostalih pet od 172 bivša radnika najvećeg preduzeća u Zavidovićima je obezbijedila "Krivaja 1884". Odluku o otvaranju stečaja u "Krivaji" donio je nedavno Općinski sud u Zenici na zahtjev grupe bivših radnika, koji nisu prešli u "Krivaju 1884". Oni su tražili da im budu isplaćena sva potraživanja, za šta je novac obezbijedila Vlada FBiH. Vlada je oko 3,1 milion KM za izmirenje potraživanja 172 radnika prebacila na račun Općinskog suda u Zavidovićima. Sporazum o namirenju radničkih potraživanja potpisan je u utorak sa zastupnicima 167 radnika. Pet radnica "Krivaje", međutim, nije pristalo na ovaj sporazum po kojem će radnici dan nakon registracije "Krivaje 1884" dobiti glavnicu i 30 odsto kamata na osnovu presuda za neisplaćene plate.

Uplaćen novac za spas Krivaje 1884Oko 170.000 KM uplaćeno je na račun advokata pet bivših radnica "Krivaje" iz Zavidovića čime su stečeni uslovi za povlačenje prijedloga za otvaranje stečaja u toj firmi.

Na ovaj način omogućena je i registracija "Krivaje 1884", nastale zajedničkim ulaganjem Vlade FBiH kao vlasnika "Krivaje" i zavidovićkog "Ferimpexa", od koje zavisi posao za oko 2.000 radnika.

Bakir Ljubović, advokat bivših radnika "Krivaje", potvrdio je juče da je novac za izmirenje potraživanja preostalih pet od 172 bivša radnika najvećeg preduzeća u Zavidovićima obezbijedila "Krivaja 1884".

"Novac je uplaćen na moj račun. Ja ću danas ili sutra podnijeti zahtjev Općinskom sudu u Zenici za povlačenje odluke o stečaju. Istovremeno ću Općinskom sudu u Tuzli dostaviti podnesak da je postignut dogovor da bivši radnici neće više blokirati registraciju nove 'Krivaje 1884'", rekao je juče Ljubović.

Odluku o otvaranju stečaja u "Krivaji" donio je nedavno Općinski sud u Zenici na zahtjev grupe bivših radnika, koji nisu prešli u "Krivaju 1884". Oni su tražili da im budu isplaćena sva potraživanja, za šta je novac obezbijedila Vlada FBiH.

Vlada je oko 3,1 milion KM za izmirenje potraživanja 172 radnika prebacila na račun Općinskog suda u Zavidovićima.

Sporazum o namirenju radničkih potraživanja potpisan je u utorak sa zastupnicima 167 radnika. Pet radnica "Krivaje", međutim, nije pristalo na ovaj sporazum po kojem će radnici dan nakon registracije "Krivaje 1884" dobiti glavnicu i 30 odsto kamata na osnovu presuda za neisplaćene plate. One su tražile kompletan iznos po osnovu kamate i isplatu novca odmah. Razlika između onoga što je ponudila Vlada i zahtjeva radnica iznosila je 21.000 KM.

Nakon rješavanja spora s radnicima, Nurija Prijić, direktor "Krivaje", kazao je da očekuje da će sud u Zenici danas odlučivati o povlačenju odluke o pokretanju stečajnog postupka u tom preduzeću.

"Ako 'Krivaja 1884' bude registrovana, 3,1 milion KM, koje je uplatila Vlada, biće operativno i odatle će biti vraćen novac obezbijeđen za pet radnica", dodao je Prijić.

Predstavnici bivših radnika "Krivaje" istakli su da im je drago što su problemi riješeni, jer je to bilo u obostranom interesu kroz naplatu potraživanja i očuvanje radnih mjesta u "Krivaji 1884".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik